Stadsdelar i Warszawa

Warszawas stadsdelar

Som du säkert redan vet så bombades större delen av Warszawa till ruiner under kriget, och gamla stan var ett av de områden som drabbades hårdast. Efter kriget byggdes stadsdelen upp igen med hjälp av gamla planritningar.

Stare Miasto (gamla stan)
Precis som många andra äldre stadsdelar i Sverige är gamla stan i Warszawa fylld av små ringlande pittoreska gator med restauranger och småbutiker. På grund av de unika hantverk som säljs i många av butikerna ligger prisnivån på en lite högre nivå än affärer i andra delar av Warszawa. Missa heller inte torget Rynek Starego Miasta med dess gallerier, som är en vacker plats i denna stadsdel. Vill man bo lyxigt i gamla stan ska man kika på romantiska Hotel Bristol.

Praga
Praga har tidigare varit en rätt så förfallen stadsdel i Warszawa som under de senaste åren fått ett rejält ansiktslyft. Många har liknat stadsdelen med New Yorks Brooklyn, då området numera har blivit hippt bland unga med många nya barer och restauranger som öppnades på sistone. Mjölkbarer (ett minne från kommunisttiden) är något som det finns gott om i Praga. På senare tid har barerna börjat bli omåttligt populära igen med en viss modern uppdatering. För en billig peng kan du få äta en traditionell husmanskost.

Med billiga hyror har Praga lockat många studenter att bosätta sig i stadsdelen. Det hjälper även att priserna för mat och dryck är lägre här än i andra delar av staden. Bra att veta om du har lust att shoppa i områdets köpcentrum. I de centrala delarna hittar du även en marknad där man säljer allt från kläder till parfymer.

Ganska nyligen så öppnades Museet för polska judars historia i staden. Museet ligger på samma plats som det forna gettot låg vid. År 1940 isolerades judarna i Warszawa av nazisterna i ett avskärmat område på ca 2,6 kvadratmeter. Senare under kriget jämnades gettot till marken. Det finns guidade turer som anordnas där man kam få se minnesmonument och några kvarstående väggar. På museet kan du få lära dig mer om detta och andra historier genom utställningar, filmvisningar och workshops.

Stadsstranden
National Geographic har rankat Warszawas stadsstrand bland sex av de vackraste stadsstränderna i världen. På listan återfinns städer som Sydney och Kapstaden. Så varför inte packa ihop strandväskan och spendera en avslappnande dag på Warszawa Urban Beach? Även när det är kyligt ute så promenerar många Warszawabor längs den närliggande stigen vid Vistula.

Nowe Miasto (Nya Staden)
Trots sitt namn, Nowe Miasto (Nya Staden) så är inte denna stadsdel särskilt ny, om man bortser från att den också återbyggts sedan kriget. Nowe Miasto grundades redan under 1300-talet och från 1700-talet ansågs den vara en separat stad med eget stadshus, administration och kyrka. Numera en naturlig del av huvudstaden kan du få se byggnaderna byggda i barock- och neoklassiska stilar. Det finns även en hel del kaféer och restauranger att upptäcka.

I området kring Nowy Swiat finns det förutom butiker och restauranger också nationalmuséet med sina konstverk, armémuseet Muzeum Wojska Polskiego och närliggande kyrkor som S:ta Annakyrkan som inte bara gör det till ett område för shopping.

Bra hotell i Warszawa >>