Shopping i Warszawa

Shoppingen bjuder på både vintage och lyx

Affärer finns det gott om i Polens huvudstad. De senaste åren har utbudet ökat enormt och det finns nu något för alla här.

Ett av Centraleuropas största köpcentrum
Köpcentret Arkadia är en av de största som finns i centrala Europa. Du tar dig lätt hit med allmänna kommunikationer. När du väl anlänt blir du nog inte besviken för som man brukar säga: om du inte hittar något i det här köpcentret kommer du aldrig att hitta något av värde någon annanstans. På fem våningar har man spridit ut en varierad mängd av butiker inom till exempel mode, hemelektronik och böcker. Självfallet finns det även en hel del restauranger och kaféer tillgängliga. Förutom välkända internationella och lokala märken finns det också ett biopalats och ett mikrobryggeri.

Fynda på marknad
Letar du efter fynd så kan marknaden Targowisko Bakalarska vara något. Marknaden brukade hålla till i en stadion under väldigt många år fram tills att man bestämde sig för riva byggnaden. Större delen av handlarna flyttade då till bazaren vid Bakalarska och har nu blivit till en väldigt populär marknad. Med 700 stånd borde det inte vara så svårt att hitta något kul att med sig hem bland alla kläder, kastruller, parfymer och souvenirer. Ficktjuvar dras tyvärr till denna marknad så se till att hålla uppsikt över dina värdesaker, eller lämna dem på hotellet om det går.

Små butiker i gamla stan
I gamla stan finner du som sagt en hel del mysiga småbutiker som säljer vintageprylar, polska hantverk och en blandning av andra souvenirer. Bärnsten är något som är en stor del av Polens historia då Bärnstensleden från förr går genom landet, och man har tillverkat smycken och annat sedan stenåldern. Den säljs som sagt inte bara i form av smycken utan även som (om man nu kan tro det) piratskepp och schackspel. Så det här är klart det bästa stället att hitta en fin present att ta med sig hem till familj och vänner. Gillar du gamla böcker så finns det mängder med antikvariat i gamla stan som utöver böcker, även säljer äldre lokala kartor och vykort. Håll även utkik efter Boleslawiec keramik!

Shoppinggatan
På shoppinggatan Nowy Swiat finns det både lyxbutiker och vanliga butiker att shoppa i. Det välkända EMPiK-varuhuset med sina kreativa leksaker och spel ligger också på denna gata. Är du sugen på att prova på lite lokala delikatesser som smalec, skinka och ost har delikatessaffären Krakowski Kredens mycket att erbjuda.

Planscher och vinyl
Vill man shoppa planscher från Polska formgivare ska man gå till Galeria Grafiki i Plakatu (Hoza 40) som i över 40 år har sålt grafisk konst. En väldigt trevlig souvenir som man garanterat inte kan hitta någon annanstans. För musiknörden är ett besök i den pyttelilla vinylbutiken Side One (ul. Chmielna 21) ett måste. Ägaren är ett levande uppslagsverk när det gäller musik och affären är fullproppad med vinylskivor.

Populära hotell i Warszawa >>