Sevärdheter i Warszawa

Se och göra i Warszawa

Under 1500-talet blev Kungliga slottet officiell residens för landets kungligheter. Ända sedan dess har byggnaden fått vittna om en turbulent historia. Den har fått återbyggas gång på gång på grund av krig. Man lyckades rädda många värdefulla konstverk innan slottet förstördes under andra världskriget. Det var inte förrän 1971 som det beslutades att man skulle bygga upp slottet igen och 1984 öppnades dörrarna för första gången för allmänheten. Även den här byggnaden i Warszawa finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Kulturpalatset
Med sina 234 meter är Kulturpalatset den högsta byggnaden i hela Polen. Det var en gåva från Sovjetunionen, hur man nu vill tolka detta. Här får du garanterat en helt omfattande utsikt över staden. Då byggnaden syns över hela Warszawa kan du använda dig av Kulturpalatset som ett landmärke om du har svårt att hitta. I själva byggnadens finns det bland annat teatrarna Studio Dramatyczny och Lalka. Bio, nattklubb, kasino och pool är några andra faciliteter som finns tillgängliga. Utöver detta håller man regelbundna evenemang som Jazz Jamboree och den internationella bokmässan.

Upprorsmuseet
Upprorsmuseet invigdes i samband med 60-årsjubileet av Warszawaupproret år 2004. Museet är ett populärt turistmål. När Polen ockuperades av nazisterna samlade man ihop en motståndsarmé som så småningom krossades. Museet har även dokumenterat lokalinvånarnas vardag under ockupationen och kommunismen. Filmer, fotografier och andra utställningsobjekt ger dig en inblick i hur dessa år kunde te sig för Warszawaborna. I närheten hittar du också Frihetsparken och ett minnesmonument med namnen på de ca 10 000 upprorsmakare som miste sitt liv under striderna.

Imponerande slottspark
Łazienki Królewskie-museet har en imponerande slottspark på 76 hektar mitt i centrala Warszawa. Museet har en hel del intressanta historiska objekt, men själva slottsparken är något som man inte får missa när man är i staden. Det här en perfekt plats att ta en promenad under en solig dag. Parken är byggd i en skog som tidigare låg i området, vilket ledde till att vissa djur kunde röra sig fritt i sina naturliga omgivningar. Łazienki Królewskie är utan tvekan en av de vackraste urbana parker i Europa. Dessutom fungerar den också som en kulturell samlingspunkt för evenemang. Vid en Chopinstaty har man nu i cirka 50 år haft gratis pianokonserter som lockat till sig många turister och Warszawabor. Om du befinner dig i staden under en lördag och söndag sommartid är det värt att ta en titt på detta evenemang.

För musikälskare
När vi ändå är inne på Chopin så är museet som är tillägnat honom ett absolut måste för alla musikälskare. Museet är relativt nytt och invigdes 2010 för att fira kompositörens födelse för 200 år sedan. Man kan definitivt säga att det här är ett av de mest interaktiva och högteknologiska museum som finns på kontinenten. På hela fyra våningar får vi ta del av Chopins liv och musikverk, från början till start. Som besökare kan du även få välja vilka ämnen som du är mer intresserad av och kan därmed skippa vissa delar av museet.

Du får se Chopins skrivböcker från tiden han gick i skolan, en guldklocka som han fick som tioåring av en beundrare och passet som han hade när han reste till England. Utöver detta finns det e-böcker, musiklekar och pekskärmar. Allt för att du ska få lära dig så mycket om musikgeniet och hans inverkan på samhället som det bara går.

Konst
Nationalmuseet har funnits sedan 1916. Med både permanenta och tillfälliga utställningar kommer du att hitta målningar av polska konstnärer som Chelmonski och Matejko. Det finns även holländska och flamländska målningar att beundra i galleriet som reserverats för målningar från bland annat 1400-talet.

Vill man titta på modern konst ska man bege sig till Muzeum Sztuki Nowoczesnej där man alltid hittar märkliga utställningar i form av installationer, foto och målningar.

Billiga hotell i Warszawa >>